Ruokailua
|
Järvikalaa |
Oma juttunsa matkan ruuista. Cortinassa olimme
pääsääntöisesti oman keittiön varassa. Huoneistossa oli kaikki tarpeellinen ja
ravintolatarjonta tähän aikaan vuodesta melko pitseriapainotteinen. Paikalliset
supermarketit tarjosivat kaikki tarpeelliset raaka-aineet. Yksi pieni huti
kuitenkin tuli. Olin päättänyt valmistaa illaksi kalaa ja tiedät, että täällä
pohjoisessa on tarjolla järvikalaa. Kaupassa sitten kalatiskillä tarkasti
katsoin, että kyltissä luki ”lago” - sitä file. Otin vielä varmuuden vuoksi
kuvan hintakyltistä, jotta voisin jälkeenpäin selvittää
mistä kalasta on kyse.
Kaupasta ulos päästyäni aloin sitten muistella mitä siinä kyltissä oikein luki
– olikos se Lago Vittoria ja Tanzania. Olin siis ostanut järvikalaa, mutta
afrikkalaista. Cortinassa ainoa kerta, jolloin söimme ulkona, oli käynti
pitseriassa. Ihan hyvä pitsa, muttei se nyt mikään kulinaarinen nautinto ollut.
Täällä Italian koilliskolkassa on ollut vahva saksankielinen vaikutus. Onhan
tämä ollut pitkät ajat osa Itävaltaa. Tämä vaikutus näkyy myös
ruokakulttuurissa, joka painottuu vahvasti raskaisiin liharuokiin.
Myös valpolicelassa käytössämme oli keittiö.
Käytimme sitä kahtena kolmesta illasta: pastaa toisena ja äyriäisrisottoa
toisena. Kysyin emännältämme Lisalta vinkkejä hyvistä ravintoloista
kävelyetäisyydellä. Hän hiukan pyöritteli päättään ja sanoin parhaiden
paikkojen olevan ajomatkan päässä. Kyllä hänelle yksi paikallinen ravintola
tuli mieleen, jota voi suositella: ravintola Spirito
Divino. Siis sinne illaksi. Olimme jälleen kerran ensimmäiset asiakkaat,
kuten suomalaisilla on tapana. Ensimmäinen kysymys on ”siete aperto per cenare”
- oletteko auki päivällistä varten. Ravintolan omistaja oli innokas ja avulias
keski-ikäinen mies. Hän kertoi paikan olevan eritoten liharavintola ja kaikki
liha oli jollakin tapaa heidän omaansa. Minulle ei kyllä auennut, mitä se
tarkoitti. Tiinalle alkuu juustolla täytettyjä kesäkurpitsan kukkia ja minulle salaatti. Ja sitten lihan kimppuun. Itse otin vasikan
grilliluita ja Tiina puolestaan lihaa vartaassa. Viiniksi teintenkin
paikallista – tällä kertaa ripassoa. Oma lihanpalani oli muuten hyvä, mutta
melko kuivaksi päästetty. Tiina annos oli kuulemma erinomainen ja sen kruunasi
pöytään tuodut erimakuiset suolat. Tiina vielä halusi jälkiruokaa ja pyysimme
listaa. Isäntä sanoi, ettei mitään listaa ole muualla kuin hänen päässään. Ihan suositeltavan hyvä ravintolahan tämä
oli.
Sitten Iseoon. Siellä meillä ei ollut keittiötä
käytössämme, joten söimme ulkona – ensimmäisenä iltana jopa sanan mukaisesti. Italiassahan
on tapana syödä ensin alkupalat, antipasti, sitten ensimmäinen ruoka, primo, ja
vasta sitten pääruoka, secondo. Meille tällainen ylenpalttinen syöminen
suomalaisittain myöhään illalla (kahdeksan kieppeissä) ei ole oikein tuttua,
joten kaikissa paikoissa jätimme ruuat vain kahteen annokseen. Aikamme
kierreltyämme päädyimme ravintola Il Paiolon edustalle. Paikka näytti etuovelta
katsottuna tyhjältä ja henkilökunta pitkästyneeltä. Jokin kuitenkin sai meidät
menemään sisään – ehkä nälkä. Ja olihan siellä muitakin sitten syömässä
takapihan terassilla.
|
Lihaa ja friteerattuja kasviksia |
Alkupaloiksi söin friteerattuja veden eläviä
(ei siis meren, koska osa oli järvestä): tikkumuikun kokoisia pikkukaloja,
mustekalaa ja jotakin isompaa kalaa. Tiina puolestaan friteerattuja kasviksia
(parsaa, munakoisoa) paikallisen kinkun kanssa. Pääruuaksi molemmille paistettua
siikaa lähijärvestä grillattujen kasvisten kera. Erittäin maukkaat annokset ja
eritoten nuo grillattu kasvikset jäivät mieleen. Ne oli leikattu tosi ohuiksi
siivuiksi, grillattu nopeasti ja lautasella niiden päälle heitettiin oliiviöljy
sekä suola. Palan painikkeena nautimme Veneton alueen lugana-rypäleestä tehtyä
raikasta valkoviiniä.
Seuraavan iltana kävelylenkin päätteeksi söimme
ravintolassa nimeltä Piccolo Plasa. Olimme jo edellisenä iltana kolkutelleet
sen ovea, mutta silloin se oli kiinni. Tänä päivänä siis auki. Tulimme siis
suoraa kävellen viininmaistosta 6 kilometrin kävelyn jälkeen hikisinä
ravintolaan. Kello oli vähän vaille seitsemän ja henkilökunta oli vielä itse
syömässä. Istuimme pöytään ja isäntä kysyi ensimmäisenä, otammeko vettä.
Näytimme kai aika nuutuneilta. Sitten tilaamaan ruuat: alkuun salaatit, pääruuaksi
otimme molemmat friteeratut veden elävät, joita oli netissä kehuttu ja
jälkiruuaksi tiramisu sekä panna cotta. Tällä kertaa joimme Franciacorta rose
kuoharia. Sanomattakin selvää, että olimme jälleen erittäin tyytyväisiä
tarjontaan. Ainoa outo piirre ravintolassa oli tausta musiikki. Jokin
paikallinen entinen tähti lauloi repeatilla toistettavalla, 5 kappaletta
pitkällä äänitteellä. Kun White Christmas soi kolmannen kerran oli ilmeeni kai
niin tuskastunut, että isäntä vaihto CDtä.
|
Aperitiivit katukahvilassa |
Matkan viimeisenä ilta söimme järven rannassa
olevassa Leon D’orossa. Kahtena edellisenä iltana paikaan oli ollut pitkä jono.
Nyt sateisena iltana sisään pääsi suoraan. Muuten mukavan tuntuinen paikka,
mutta äänekäs – ainakin jos naapuripöydässä on 8 hengen naisporukka. Tarjoilu
oli tosi nopeaa ja täsmällistä. Alkuun molemmille erinomainen äyriäisrisotto. Riisi
oli sopivan ”al dende” ja äyriäiset tuoreen raikkaita. Olipas se iso annos –
olisi hyvin riittänyt ainoaksi ruokalajiksi. Pääruokana Tiina jatkoi samaan
tapaan: kahdenlaisia simpukoita valkoviinissä. Minä puolestaan otin paistetun
taimenen, joka tarjottiin polentan kanssa. Jälkkäriksi Tiinalle
semifreddo-mascarpone-jäätelö-pähkinä-kaakao-juttu ja minulle crem brule.
Pääruokien kanssa nautimme talon valkkaria ja jälkiruokien seuraksi tilasimme
vielä lasit franciacortaa. Tähän oli hyvä lopettaa nautiskelut Italiassa.
|
Risotto |
|
Simpukoita valkoviinissä |
|
Loman lopetus jälkkärit |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti